Je správné plakat? Nebo raději slzy zadržovat?

17. 3. 2013 16:46
Rubrika: pláč a slzy

Několikrát jsem slyšela, že pláčem se nic nevyřeší, že mi v ničem nepomůže. Ale co mám, dělat, když srdce krvácí a chce se plakat? Chce se plakat a přitom to nejde. Srdce pláče a přitom ani jediná slza neukápne.

Velice často se mi stávalo, že lidé kolem mě se dokázali za každých okolností rozplakat, a já jsem jen tiše přihlížela a záviděla, že oni dokáží brečet i v méně závažných situacích a já jsem dokázala brečet jen v hádce s rodinou nebo když jsem se do pláče nutila, protože jsem chtěla plakat. To jsem ale plakala sama v soukromí jen v Boží přítomnosti. Pokaždé jsem si přála, abych také dokázala plakat vždy, kdy se mi bude chtít. Chtěla bych plakat, kdykoliv a kdekoliv budu chtít, i kdyby přitom bylo spoustu lidí. Možná to bude znít zvláště, ale v jednu dobu jsem se i modlila za to, abych dokázala plakat i kvůli maličkostem, protože bez pláče mě to všechno vevnitř zraňovalo a bolelo mě to. Modlila jsem se za to, abych měla možnost přijít za přítelem a jen tak se mu vyplakat na rameni, aniž bych řekla jediné slůvko, a viděla na něm, že tu je pro mě a že mi rozumí.

Po nějaké době jsem na toto zapomněla. Pak, když jsem se z ničeho nic rozbrečela, jsem si uvědomila, že mé modlitby nebyly volány nadarmo. Např. jsem se rozplakala kvůli tomu, že jeden kněz odchází do jiné farnosti. Nebo když jsem se svým bývalým přítelem řešila rozchod,  z ničeho nič jsem se rozbrečela. Dříve by se mi něco takového nestalo. Nebo jsem s bývalým přítelem, teď už kamarádem, trávila Sivlestr, hráli jsem hry a v přestávce mezi hrami jsem se rozbrečela, ani nevím, co mě k tomu vedlo.

Ještě to není takové, jak bych si to představovala, ale byla jsem ráda, že už dokážu plakat, aniž bych to nějak ovlivnila. Sice bych byla ráda, kdyby to bylo častější, ale mohu děkovat i za to málo.

Jsem ráda, že mohu plakat bez omezení. Jsem ráda, že mohu plakat např. venku, nebo když jedu vlakem. Po každém pláči si cítím lépe, po každém pláči se cítím uvolněná a lehčí. Mně pláč pomáhá k tomu, abych se trochu uklidnila. Někteří mi ale říkají, že nemám plakat, že slzy mi v něčím nepomohou, že mi jedině uškodí. Ale co s tím, když mi pláč pomáhá?

Zobrazeno 2062×

Komentáře

kacarovi3

Pláč ženy může být očistující,vyděračský a hraný.Při pláči ženy je muž bezbranný a jeli to často,tak pláč obtěžuje,stísnuje a kazí společně prožívaný čas.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz